fbpx

Interview met Khemkla – leerlingkok bij L’invité

Khemkla Yomtha solliciteerde in augustus 2018 bij L’invité op een BBL leerplek voor zijn opleiding basiskok niveau 2. Hiervoor werkt Khemkla bij een take-away, een café en een bistro. Van augustus tot april had hij een leerwerkplek bij L’invité. Khemkla kijkt terug op zijn leerperiode bij L’invité.

KhemklaHoe heb je je leerperiode bij L’invité ervaren?

het was hard werken, maar uiteindelijk heb ik wel heel veel geleerd. Ik heb vooral mezelf goed kunnen ontwikkelen.

Kun je voorbeelden noemen?

Ik heb vooral veel geleerd over de planning en organisatie in de keuken. Breed denken in plaats van gewoon ‘aan’ en werken. Het overzicht over de keuken. Bestellingen, de juiste opslag van producten, de opstart, controle over de weekplanning. Dat is belangrijk.

En praktisch?

Ik kan nu heel goed grillen, maar ook uitbenen en fileren. Ik heb geleerd hoe je omgaat met sous-vide garingen. En desserts, maar dit is niet helemaal mijn ding.

Heb je je productkennis ook kunnen verbeteren?

Ja zeker! Elk gerecht moet op de juiste smaak worden gebracht door altijd goed te proeven. Het werken met duif en kwartel had ik nog nooit eerder gedaan. Maar ook de bereidingen van schorseneer, knollen en wortelgroenten waren nieuw voor me.

Hoe was de begeleiding door je leermeester?

Ik heb veel zelf moeten uitzoeken, soms is dat wel moeilijk. Aan de andere kant kreeg ik veel vertrouwen en kon ik mijn eigen tijd indelen.

Hoe was de werksfeer?

Het eerste half jaar was heel leuk en gezellig. Ik heb veel kunnen kijken en leren. De laatste maanden werd het een stuk zwaarder doordat ik meer verantwoordelijkheden kreeg. Ik kijk met een goed gevoel terug.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd?

Ik heb nu meer vertrouwen in mezelf qua koken doordat ik alle vrijheid heb gehad om mezelf te ontwikkelen en uit te dagen. Vooral de laatste maanden heb ik echt een ontwikkelsprong gemaakt.

Wat zou je kunnen meegeven aan nieuwe leerlingen?

Het belangrijkste bij deze werkplek is dat je zelfstandig leert werken en vertrouwen krijgt in jezelf. Iedereen kan eigenlijk wel leren koken, maar planning, schema’s maken, moderne kooktechnieken, dat is het belangrijkste wat ik hier heb geleerd.