De vlieger hangt boven de wijngaard. Tegen de spreeuwen. Diederik is bezig om zijn druiven te beschermen met netten tegen de suzukivlieg, die komt er weer aan.

Ik ben midden in de Betuwe. Tussen appels, peren, kersen- en aardbeientelers ligt het Betuws Wijndomein van Arina en Diederik,

Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Gisteren zijn ze verkozen tot Beste Wijngaardeniers van Nederland en Belgie bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. En dat was niet voor het eerst. Maar liefst twee van hun wijnen hebben een gouden medaille mogen ontvangen, andere wijnen zilver en brons.

Vandaag wordt er weer hard gewerkt in de wijngaard.

Duurzaamheid

Zoals veel wijngaardeniers in Nederland werkt Diederik zo duurzaam mogelijk. Hun baby is inmiddels zeven maanden en zal straks opgroeien in de wijngaard. Een gezonde werk- en leefomgeving is belangrijk voor deze kersverse ouders.

We lopen samen door de wijngaard, inmiddels 7 hectare groot. Alleen lokale duurzame rassen zoals de Regent.

De druiven hangen er prachtig bij, we proeven de regent, cabernet cortis, de souvignier gris. Bijna rijp, er komt een drukke tijd aan, de komende maanden moet er worden geoogst.

Diederik heeft een agrarische achtergrond in de Betuwe, Arina was opgeleid tot sommelier en gastronoom in Italie. Inmiddels zijn ze dus allebei wijnmaker, de top van Nederland. Ook voor een aantal andere wijngaarden maken ze de wijnen.

We gaan samen proeven.

We beginnen met wit. Allemaal fantastisch. Ik kies de Sauvi, van de Cabernet Blanc, een sprankelende wijn met mooi gerijpt tropisch fruit.

Dan rood. Ik krijg twee glazen. De cuvee van Arina, Regent en Pinotin, en de cuvee van Diederik, Regent en Cabernet Cortis. We proeven, prachtig allebei, ik kies voor Arina.

Ook de Edelzoet is gisteren bekroond met goud. De solarisdruif heeft een klein beetje botrytis gehad, edele rot. Het geeft deze mooie heldere, dessertwijn en spannende touch. Helaas zijn er maar weinig flessen beschikbaar. Ik mag een paar doosjes meenemen.

Experimenten

Dan is het tijd voor de experimenten. Het echte vakmanschap van deze wijnmakers toont zich in de vrijheid en creativiteit. Kunnen we van restproducten mooie dingen maken?

Verjus is een friszuur druivensap gemaakt van de onrijpe druiventrossen die in het voorjaar worden verwijderd om ruimte te maken op wijnranken voor de overige druiven. Niet om te drinken, maar wel een bijzonder ingredient om te verwerken in de keuken.

De Most Cuvee is een distillaat van de schillen en druivenmost van de Regent druif. Ook die gaat mee naar Amsterdam.

Sico

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.